Mistrzostwa europy w pilce noznej, eBooks txt

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
MISTRZOSTWA EUROPY W PI�CE NO�NEJAleksandra Godeki w WarszawieWydawnictwo KURPISZ Pozna�1000432964876049Organizacja prac wydawniczych i korekta Jacek RatajczakProjekt ok�adki Tomasz Lerczak o2adsRedakcja techniczna, sk�ad, �amanie komputerowe Anna Marcinkaniec, Dariusz Tomczak, Maciej Brz�ckiOrganizacja przygotowania produkcji Anna MarcinkaniecNa ok�adce zamieszczono zdj�cia:Rado�� pi�karzy du�skich po strzeleniu bramki w finale ME 1992 r. (fot. Patrick Hertzog/AFP/East News). Fragment meczu eliminacyjnego Anglia - Polska na Wembley rozegranego w marcu 1999 r. Z prawej bohater spotkania, strzelec trzech bramek dla Anglik�w, Paul Scholes (fot. Martyn Hayhow/EPA/PAP).Wydanie I� Copyright by Wydawnictwo KURfISZ S.A. Pozna� 2003ISBN 83-88841-68-8Wydawnictwo KURPISZ S.A., ul. Przemys�owa 4661-541 Pozna�Strona internetowa: www.kurpisz.plDruk i oprawa��dzka Drukarnia Dzie�owa S.A. ul. Rewolucji 1905 roku nr 45 90-215 ��d�buw-Eo- ot, / 452 J�oOD WYDAWCYMistrzostwa Europy w pi�ce no�nej to przyk�ad cyklicznej imprezy sportowej, kt�ra z biegiem lat systematycznie podnosi�a swoj� rang� skupiaj�c na sobie uwag� coraz liczniejszych mi�o�nik�w futbolu. Pocz�tkowo w cieniu mistrzostw �wiata, a nawet europejskich klubowych rozgrywek pi�karskich, z up�ywem czasu zdoby�a sobie niekwestionowan� pozycj� w futbolu Starego Kontynentu. Po cz�ci mia� na to wp�yw fakt braku wi�kszych r�nic czasowych pomi�dzy pa�stwami europejskimi (zaledwie kilka godzin r�nicy mi�dzy skrajnymi regionami), odpada�a wi�c konieczno��... zarywania kilkunastu nocy lub ogl�dania mecz�w w godzinach po�udniowych, jak ma to miejsce w przypadku imprez organizowanych w Ameryce Po�udniowej, P�nocnej lub Azji. Ponadto system eliminacji w europejskich rozgrywkach premiuje tylko dru�yny aktualnie najlepsze. St�d w turniejach fina�owych - w por�wnaniu np. do mistrzostw �wiata - poziom jest bardziej wyr�wnany, co gwarantuje wi�cej emocji.Pocz�tki by�y trudne, ale w miar� wzrostu popularno�ci, turniej najpierw pod nazw� Pucharu Narod�w Europy (dwie edycje), przekszta�cony w p�niejsze Mistrzostwa Europy nabiera� rozp�du i stawa� si� powa�n� konkurencj� dla innych sportowych wydarze�, na trwa�e zajmuj�c miejsce w kalendarzu ka�dego prawdziwego kibica. Pierwsze turnieje by�y skromne, nie uczestniczy�y w nich z r�nych wzgl�d�w niekt�re czo�owe zafcpo�y europejskie. Do 1976 r. w turnieju fina�owym wyst�powa�y tylko cztery zespo�y. W latach 1980-92 w fina�ach uczestniczy�o osiem zespo��w podzielonych na dwie grupy, a gospodarz turnieju znany by� przed rozpocz�ciem eliminacji i nie musia� w nich uczestniczy�. Edycje z lat 1996 i 2000 to ju� turnieje przypominaj�ce mistrzostwa �wiata - finalist�w jest szesnastu w czterech grupach, s� �wier�fina�y...Wszystko to za spraw� ogromnej popularno�ci imprezy, a przede wszystkim jej gwiazd - pi�karzy. Mistrzostwa Europy to przecie� doskona�e miejsce na zaprezentowanie milionom kibic�w swojego talentu. To tu narodzi�a si� kariera podpory w�oskiej obrony Paolo Maldiniego, do legendy przeszed� tercet Holendr�w: Gullit - van Basten - Rijkaard, eksplodowa� talent Luisa Figo. Kibice pami�taj� o tych wspania�ych pi�karzach, wspominaj� pe�ne dramaturgii mecze. Ale pami�� jest zawodna...St�d pomys� wydania tej ksi��ki. Autorka stara si� w skr�towy spos�b przybli�y� czytelnikowi histori� Mistrzostw Europy. Mistrzostwa Europy w pi�ce no�nej to opis wszystkich turniej�w mistrzowskich do tej pory rozegranych. To nie tylko kompletna faktografia w postaci wynik�w, sk�ad�w dru�yn, ale r�wnie� pr�ba oddania atmosfery zmaga� na pi�karskiej murawie. Jest tak�e cz�� po�wi�cona udzia�owi bia�o-czerwonych w Mistrzostwach Europy. Niestety, w przeciwie�stwie do niezwykle udanych wyst�p�w na M� w 1974 r. i 1982 r., Polacy nie do��, �e nie nawi�zali do tej chlubnej tradycji, to jeszcze nigdy nie uda�o si� im wyst�pi� w fina�ach tej imprezy. Czy ta przys�owiowa czarna seria zostanie kiedy� przerwana?S�dzimy, �e ksi��ka ta w przededniu kolejnych mistrzostw Starego Kontynentu rozgrywanych w s�onecznej Portugalii pozwoli zrozumie� klimat i czar tych rozgrywek, a dla kibic�w pi�karskich b�dzie publikacj�, kt�ra wzbogaci ich wiedz� o europejskim futbolu.�WST�PZa kolebk� wsp�czesnego futbolu uznaje si� Angli�, kt�rej zawdzi�czamy rozw�j i formalizacj� zasad gry. Odkrycia archeologiczne w Tebach i malowid�a w Beni Hassan �wiadcz� o tym, �e pi�ka no�na znana ju� by�a w staro�ytnym Egipcie. Wi�cej o �wiczeniach doskonal�cych technik� gry w III i II w. p.n.e. m�wi� podr�czniki wojskowe. �wiczenia polega�y na wkopywaniu sk�rzanej pi�ki wype�nionej pierzem i w�osiem do bramki o szeroko�ci zaledwie 30-40 cm. Trudniejsza odmiana polega�a na uniemo�liwieniu graczowi oddania strza�u na bramk�, gdy broni�c si� przed atakiem przeciwnik�w wykorzystywa� stopy, klatk� piersiow�, plecy i ramiona. U�ywanie r�k by�o zabronione. Umiej�tno�ci pi�karskie wsp�czesnych gwiazd futbolu nie s� wi�c wynikiem -jak si� powszechnie uwa�a - najnowszych metod treningowych. Inn�, mniej widowiskow� form� gry pochodz�c� z Dalekiego Wschodu by�o uprawiane do dzi� japo�skie kemari. Gra ta pozbawiona by�a element�w rywalizacji. Zawodnicy nie walczyli o pi�k�, lecz podawali j� mi�dzy sob� tak, by nie dotkn�a ziemi. Rzymska odmiana gry nosi�a nazw� harpastum. W grze na boisku o wymiarze prostok�tnym, z oznakowanymi liniami granicznymi i �rodkowymi, brali udzia� zawodnicy dw�ch dru�yn. Pomimo �e Rzymianie uprawiali t� gr� w Anglii, trudno uzna� j� za poprzedniczk� nowo�ytnej odmiany. Podobnie by�o z hurlingiem - odmian� hokeja - uprawian� do dzi� w Kornwalii i Irlandii. W powstaniu i ukszta�towaniu tych odmian znacz�c� rol� odegra�y Anglia i Szkocja. Zamki szkockie w Dorset i Scone stanowi�y miejsce corocznej rywalizacji, kt�ra odbywa�a si� w T�usty Wtorek przed �rod� Popielcow�. Liczba graczy by�a nieograniczona, a przepisy nieprecyzyjne.Gra, jak� uprawiano na Wyspach Brytyjskich mia�a wifrle odmian lokalnych i regionalnych, kt�re z czasem modyfikowano. Angielska gra w pi�k� no�n� r�ni�a si� od wszystkich wcze�niejszych form: by�a chaotyczna, spontaniczna i cz�sto przybiera�a posta� ostrej rywalizacji pomi�dzy wsiami i ma�ymi miasteczkami. W grze tej dopuszczano do kopania oraz innych sposob�w przekazywania pi�ki. Nie by�o to wcale �atwe z uwagi na wielko�� i rozmiar pi�ki. Or�downikiem zmian i standaryzacji by� w 1823 r. William Webb Ellis, kt�ry prawdopodobnie da� pocz�tek dzisiejszemu rugby. Ale ten rodzaj futbolu rozszed� si� ostatecznie z pi�k� no�n�, kiedy 14-osobo-wy Komitet Uniwersytetu w Cambridge (1823 r.) zakaza� u�ywania w grzer�k. Zdefiniowano w�wczas faule jako podstawianie nogi i kopanie. Standardy dotycz�ce rozmiar�w pi�ki i wagi ustalono w 1863 r. i w tym samym roku, podczas spotkania dru�yn z Londynu i Sheffield, ustalono r�wnie� czas gry na p�torej godziny.W powstawaniu pi�ki no�nej po�ledni� rol� odegra�y r�wnie� zwyczaje poga�skie, do kt�rych m.in. nale�a�y spotkania pomi�dzy �onatymi i kawalerami i analogiczne w�r�d kobiet mi�dzy pannami i m�atkami. Niezale�nie od form, jakie gra przybra�a w pocz�tkach jej powstania, jedno jest pewne - pi�ka no�na od przesz�o tysi�cleci istnia�a w Anglii zwanej ojczyzn� futbolu. Mimo licznych ogranicze�, zakaz�w i kar darzono j� wielkim entuzjazmem. W okresie wojny stuletniej pomi�dzy Angli� i Francj� pi�k� no�n� uwa�ano za przest�pstwo, gdy� ten spos�b sp�dzania czasu odci�ga� poddanych od doskonalenia si� w sztuce wojennej, jak� by�o np. �ucznictwo, kt�re z kolei odgrywa�o wa�n� rol� w strategii bojowej �redniowiecza. Wszyscy XV-wieczni kr�lowie szkoccy zakazywali gry w pi�k� no�n� stosuj�c kary i wydaj�c dekrety, ale one nie znalaz�y zastosowania w �yciu. Popularno�� pi�ki by�a zbyt silna w�r�d ludu, by powstrzyma� jej rozw�j. Zami�owanie do futbolu uwidoczni�o si� r�wnie� w czasach el�-bieta�skich, a bod�cem motywuj�cym ten proces sta�a si� prawdopodobnie jej nowa odmiana - calcio (w�. kopni�cie pi�ki). Calcio pochodz�ce z renesansowych W�och by�o gr� bardziej uporz�dkowan� od angielskiej odmiany, w kt�rej gra by�a twarda i prosta. Systematycznie jednak popularno�� pi�ki no�nej ros�a.Kiedy w XVII w. uniwersytet Cambridge wprowadzi� pi�k� no�n� do zaj�� szkolnych, nawet najwi�ksi krytycy tej dyscypliny musieli zrewidowa� pogl�dy, a ka�da szko�a musia�a dostosowa� regu�y gry do warunk�w, w jakich odbywa�y si� mecze. �rodowisko uniwersyteckie odegra�o istotn� rol� w propagowaniu pi�ki no�nej. Za prze�omow� uznaje si� dat� 24 pa�dziernika 1857 r., dzie� w kt�rym powsta� pierwszy na �wiecie klub pi�karski Sheffield Club, istniej�cy do dzi�. Dnia 26 pa�dziernika 1863 r. powsta� pierwszy na �wiecie zwi�zek pi�karski - The Football Association (FA). Starania sekretarza Charlesa Alcocka doprowadzi�y do rozgrywek mi�dzy Angli� i Szkocj�. Pierwszy Puchar Zwi�zku Pi�ki No�nej w sezonie 1871/72 przypad� w udziale dru�ynie Wanderers Londyn. Do rywalizacji przyst�pi�y wszystkie kluby, akceptuj�c w ten spos�b wprowadzone przez Zwi�zek zasady gry stanowi�ce podstawy pi�ki no�nej na �wiecie. Alcock zach�ca� r�wnie� innymi metodami. FA nagradza� zwyci�zc�w sum� 20 funt�w, co przyczyni�o si� do usankcjonowania futbolu zawodowego (1855 r.). Od czasu powstania The Football Association dru�yny licz� po 11 graczy i tylko bramkarz mo�e chwyta� pi�k� r�koma. Rzut ro�ny z punktu przeci�cia linii autu z lini� ko�cow� boiska zosta� wprowadzony w 1872 r., chocia� klub z Sheffield stosowa� go ju� 4 lata wcze�niej. Wraz ze zmianami zasad i przepis�w gry zmienia� si� str�j pi�karzy. Pocz�tkowo jedyn� cech� wyr�niaj�c� graczy by� kolor skarpetek i czapek; numeracj� stroj�w wprowadzono dopiero w 1933 r.Na prze�omie XIX i XX w. zacz�y masowo powstawa� krajowe zwi�zki pi�karskie, a dzia�acze pracowali nad koncepcj� rywalizacji mi�dzynarodowej. W programie igrzysk olimpijskich pi�ka no�na pojawi�a si� w Pary�u (1900 r.) jako dyscyplina nieoficjalna, ale podczas igrzysk w Londynie (1908 r.) sta�a si� po... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • sylwina.xlx.pl